Το γιορτινό πνεύμα μέσα μας…

Το γιορτινό πνεύμα μέσα μας…

Έρχονται οι γιορτές: ομολογουμένως οι πιο λαμπερές και χαρμόσυνες. Κάτι μέσα σου σκαλίζει τη διάθεσή σου και σε προκαλεί να ξυπνήσεις το γιορτινό πνεύμα στην καρδιά και στο μυαλό σου. Όμως, ίσως – και – φέτος η πραγματικότητα δείχνει να σου βάζει περισσότερα εμπόδια παρά να σου ανοίγει το δρόμο προς την εορταστική κατάνυξη.

Τι θα μπορούσε να μας βοηθήσει να ζήσουμε κοντά στις επιθυμίες μας ακόμα και όταν αυτές δεν μπορούν να γίνουν πραγματικότητα;

Αν θες να γιορτάσεις πραγματικά τις γιορτές αλλά πιάνεις τις μέρες να περνούν χωρίς να το νιώθεις αληθινά κάνε το εξής: Κατέστρωσε ένα σχέδιο… ένα πλάνο με δράσεις. Αναζήτησε τις εκδηλώσεις που προσφέρονται γύρω από τον τόπο που ζεις. Μίλησε με όσους αγαπάς ή έστω έχεις κάτι να τους προσφέρεις με τη συντροφιά σου και πρότεινέ τους να συναντηθείτε έξω. Κάπου με πολλά φώτα, με μουσική, με ανθρώπους που είναι εκεί για να πάρεις από την ενέργειά τους το γιορτινό κλίμα ή κάπου ήσυχα και ζεστά.

Επόμενο βήμα και πιο σημαντικό: Πάρε την ψυχική σου σκούπα και καθάρισε τη σκόνη και τα κομμάτια σου που έχουν πέσει κάτω. Κράτησέ τα, αποχαιρέτησε τα και έπειτα συνέχισε και πάλι ολόκληρος το δρόμο σου ανάμεσα στους ανθρώπους. Πίστεψε σε αυτούς. Όχι στις προθέσεις τους απαραίτητα αλλά πίστεψε σε αυτό που τους συμβαίνει, στις αδυναμίες τους, στις ιδιοτροπίες τους, στους φόβους και τις στεναχώριες τους. Αφού πιστέψεις αρκετά μπορείς να συνεχίσεις το μονοπάτι σου χωρίς προφάσεις, φόβους και εμπόδια.

Οι γιορτές και η χαρά υποτίθεται πάνε πακέτο. Έτσι θα θέλαμε, έτσι μας είπαν, έτσι ονειρευτήκαμε, έτσι ελπίζουμε. Ωστόσο, οι γιορτές πάνε πακέτο και με πολλά άλλα συναισθήματα που αν δεν έχεις αποδεχθεί τον προ-εόρτιο καιρό θα κάνουν μέσα στις γιορτές πιο αισθητή την παρουσία τους. Λες και γι΄αυτό είναι φτιαγμένες οι γιορτές και συνδέονται με την ψυχοσύνθεσή μας: μοιάζουν με μεγεθυντικό φακό που μεγεθύνει ότι συμβαίνει στις ζωές μας, στο βάθος τους, στην αλήθεια τους.

Οι γιορτές μοιάζουν με το κατακάθι του ελληνικού καφέ. Αν έχεις συνηθίσει να πικραίνεσαι πίνεις όλο τον καφέ και μετά ψάχνεις για τα «σημάδια» που θα σου προσφέρουν μία αίσθηση ελέγχου στη ζωή σου. Αν, όμως, έχεις αποφασίσει να μην πικραίνεσαι δεν σε νοιάζει πότε θα σταματήσεις να πίνεις τον καφέ – τον πας τόσο όσο θέλεις.

Οι παραδόσεις μας είναι φτιαγμένες για να ξυπνούν μέσα μας την επιθυμία να συνδεθούμε και να μοιραστούμε με τους άλλους ανθρώπους τα συναισθήματά μας. Ξυπνάνε ακόμα περισσότερο η γενναιοδωρία, η συμπόνοια και η ευγνωμοσύνη. Όταν νιώθουμε άσχημα είμαστε φτιαγμένοι να επιθυμούμε μία αγκαλιά και ένα βλέμμα αποδοχής προκειμένου να νιώσουμε καλύτερα. Έτσι, οι σκέψεις μας και η ψυχή μας ζεσταίνονται και πάλι.

Να θυμάστε ότι η χαρά δεν πάει χεράκι χεράκι μόνο με τις γιορτές. Οι γιορτές ας είναι η αρχή, η αναγέννηση της χαράς μέσα μας, που θα την κρατήσουν άσβεστη για όσο περισσότερο γίνεται… για μέρες, εβδομάδες ή ακριβέστερα για αμέτρητες στιγμές ανεξάρτητα από την ημερομηνία στο ημερολόγιο μας!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *