«Ξεκινάω τη Δευτέρα»

«Ξεκινάω τη Δευτέρα»

Οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν νιώσει την ανάγκη να ξεριζώσουν ή να πετάξουν μία παλιά τους συνήθεια.

Θες να ξεκινήσεις… οποιαδήποτε αλλαγή… αλλά δεν ξέρεις από πού;

Κάθε αλλαγή στη ζωή μας γίνεται πιο εύκολη αν την χωρίσουμε σε μικρότερα βήματα. Έτσι μπορείς να αποφύγεις τη μεγαλύτερη αναστάτωση που θα σε δυσκολέψει να φτάσεις στον στόχο που έχεις θέσει για σένα (…καλύτερα αφήστε τους άλλους απ’ έξω σε πρώτη φάση… ας βάλουν τους δικούς τους στόχους).

Οι μικρές αλλαγές μπορούν να σε βοηθήσουν να χτίσεις μία νέα συνήθεια που θα αποκτήσει σταθερότητα στη ζωή σου. Από την άλλη πλευρά, οι μεγάλες και ραγδαίες αλλαγές (συνήθως αυτές που αναβάλλονται μέχρι την προσεχή Δευτέρα!!!)  δημιουργούν φόβο αποτυχίας που με τη σειρά του φέρνει απογοήτευση αρκετά νωρίς και συνεπώς επιφέρει διακοπή της προσπάθειας αλλαγής και επιστροφή στον προηγούμενο τρόπο ζωής.

Η ανάγκη για αλλαγή μπορεί να μη σε βρίσκει απόλυτα έτοιμο ή μπορεί να φέρνει διαπιστώσεις για το ότι οι στόχοι έχουν εν τέλει διαφοροποιηθεί και το πλησίασμα τους δε σε κάνουν να νιώθεις όπως το φανταζόσουν. Οι στόχοι που αναβάλλονται για τον μακρινό ορίζοντα των αύριο που έρχονται σημαίνουν κάτι βαθύτερο για την επιθυμία μας να υπάρχουμε ή όχι μέσα στο πλαίσιο στο οποίο νιώθουμε ότι ανήκουμε. Οι στόχοι γίνονται χρήσιμος οδηγός για να νιώσουμε τη μετακίνησή μας προς  τη «σωστή» κατεύθυνση όπως την αντιλαμβάνεται κανείς στη ζωή του με τα σημερινά δικά του δεδομένα.  

Ξεκινώντας το μονοπάτι που επιθυμείς να διαβείς, πάρε το χρόνο να κοιτάξεις τριγύρω τι προσπερνάς και σκέψου πόσα από αυτά οφείλονται σε όλα αυτά που έχεις μάθει καθώς μεγαλώνεις. Μην χάσεις την ευκαιρία να παρατηρήσεις μέσα σου τα συναισθήματα που στολίζουν το μονοπάτι σου, τη νέα γνώση από τα νέα βιώματα και αν το μονοπάτι σου θέλεις να το τροποποιήσεις ώστε να μπορείς εσύ να προσαρμοστείς και να νιώσεις ασφαλή τα βήματά σου μέσα σε αυτό.

Επειδή η ζωή δε δίνει πάντα την ευκαιρία να προετοιμαστείς για τις μεγάλες αλλαγές  που θέλεις να έρθουν ή θα έρθουν από μόνες τους, μπορεί να νιώσεις αναστάτωση, θλίψη, απώλεια, θυμό ή και απογοήτευση αν δεν βλέπεις κάποια μετακίνηση προς τον στόχο σου. Αυτό σημαίνει ότι δεν εμπιστεύεσαι τον εαυτό σου και την εσωτερική σου σοφία αρκετά ακόμα. Επιλέγοντας ένα μικρό βήμα κάθε φορά μπορείς να εστιάσεις την προσοχή σου σε κάτι που μπορείς να διαχειριστείς και όχι σε μία επιθυμία την οποία δεν ξέρεις πώς να την φτάσεις. Επιλέγοντας τον κατάλληλο ρυθμό, την κατάλληλη εσωτερική φωνή, την αξιολόγηση των νέων δεδομένων και την αποδοχή ότι ο αρχικός σου στόχος μπορεί να μη σε κάνει να νιώσεις όπως έχεις φανταστεί δίνει τη ρεαλιστικότερη ευκαιρία να αλλάξεις και να γίνεις η καλύτερη σου εκδοχή.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *