Αρνητικές Σκέψεις

Αρνητικές Σκέψεις

Όταν ένας άνθρωπος – ήδη αναπτυγμένος ή αναπτυσσόμενος – πέφτει μέσα σε διάθεση «γκρι σύννεφα», ένα από τα συνηθισμένα συμπτώματα είναι μία κολλώδης αρνητική επιχειρηματολογία ή σκέψη που μπορεί να διαρκεί για πολλές μέρες.

Αυτή η σκέψη δίνει στον άνθρωπο μία ψευδή αίσθηση ελέγχου ότι αναγνωρίζει πως υπάρχει κάποιο ζήτημα που είναι σημαντικό να το διαχειριστεί ως πρόβλημα. Συνήθως, όμως, πρόκειται για μία ανθυγιεινή συνήθεια του εγκεφάλου να αναζητάει «κάποιο πιθανό πρόβλημα για να το λύσει».

Το ίδιο συμβαίνει και στα παιδιά.

Όλοι έχουν την τάση να δίνουν περισσότερη έμφαση σε αρνητικά πράγματα – είμαστε αρνητικά προκατειλημμένοι – επειδή πρέπει να φροντίζουμε για την επιβίωσή μας, τόσο τη σωματική, όσο και την ψυχολογική.

Η συνήθεια αυτή γίνεται σταδιακά ολοένα και πιο συχνή ώστε ο άνθρωπος αδυνατεί να ξεχωρίσει με ευκολία πόσο αληθινή είναι η αρνητική σκέψη που έχει στο μυαλό του.

Είναι τόσο ισχυρή συνήθεια που μπορεί να επηρεάσει τις προσωπικές σχέσεις, την εργασία, τις φιλίες, τη μνήμη, ακόμα και την υγεία.

Μπορεί ένα παιδί ή ένας ενήλικας να αποκλιμακώσει τη συνήθεια αυτή και να επαναπροσδιορίσει το βαθμό ανησυχίας που καταλήγει να μην είναι χρήσιμος όταν δεν ανταποκρίνεται στη βιωμένη πραγματικότητα, να στρέψει την προσοχή του σε πράγματα που επιλύονται χωρίς να μπλοκάρει η σκέψη σε έναν αρνητικό φαύλο κύκλο.

Με αρκετή εξάσκηση, ένας νέος τρόπος σκέψης που θα ενδυναμώνει τον άνθρωπο μέσα από την αυτοενθάρρυνση, θα γίνει αυτόματη διαδικασία στον εγκέφαλο και θα ωφελήσει τόσο τον ενήλικα όσο και το παιδί σε όλες τις πτυχές της ζωής του.

Καλό Σαββατοκύριακο!

ΑναΠΝΟΗ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *