Εποχική διαταραχή του συναισθήματος: Δεν εμφανίζεται μόνο τον χειμώνα και την άνοιξη

Εποχική διαταραχή του συναισθήματος: Δεν εμφανίζεται μόνο τον χειμώνα και την άνοιξη

Ακόμα και το καλοκαίρι μπορεί να εμφανιστεί σε μία μειοψηφία ανθρώπων σοβαρή εποχική διαταραχή του συναισθήματος, δηλαδή κατάθλιψη. Αν και είναι λιγότερο συχνή, η παρουσία της εμφανίζεται κυρίως με τη μορφή μελαγχολίας η οποία εντείνεται από την εμφάνιση δυσανεξίας στη ζέστη και στην έντονη ηλιοφάνεια.

Αναφέρθηκε 35 χρόνια πριν από τον ψυχίατρο Dr. Norman E. Rosenthal αφότου είχε πρώτα αναγνωριστεί η διαταραχή συναισθήματος από την επίδραση του χειμώνα. Οι άνθρωποι που πάσχουν από τη συγκεκριμένη διαταραχή αναγνωρίζουν το καλοκαίρι σαν μία πολύ δύσκολη γι’ αυτούς περίοδος. Δυσλειτουργούν και δεν μπορούν να αποδώσουν, ενώ παράλληλα δεν απολαμβάνουν ότι τους συμβαίνει εκδηλώνοντας τα κλασικά συμπτώματα της κατάθλιψης. Επιπλέον, κοιμούνται και τρώνε λιγότερο και μπορεί να ενεργοποιηθεί ο αυτοκτονικός ιδεασμός που ήδη τυγχάνει να έχουν.

Η καλοκαιρινή εκδοχή της εποχικής κατάθλιψης απαντάται περίπου στο 10% όλων των εποχικών περιπτώσεων κατάθλιψης. Το ιστορικό ενός ανθρώπου έχει σημαντική θέση στη διάγνωση καθώς θα πρέπει να παρατηρηθούν συμπτώματα όπως ευερεθιστότητα, δυσκολία στην έλευση του ύπνου και ανησυχία, για τουλάχιστον δύο διαδοχικές καλοκαιρινές περιόδους.

Κάποιοι άνθρωποι είναι καλύτερα συντονισμένοι με το καλοκαίρι ενώ κάποιοι άλλοι είναι καλύτερα συντονισμένοι με τον χειμώνα. Έως και σήμερα, για τα αιτία της διαταραχής γίνονται μόνο υποθέσεις που σχετίζονται με την έκκριση μελατονίνης και τον κιρκάδιο ρυθμό. Η σοβαρότητα μίας καταθλιπτικής διάθεσης δε θα πρέπει ποτέ να υποεκτιμάται. Οι σιωπηλές της επιπτώσεις είναι η απώλεια εργασίας, η διακοπή σχέσεων, τα σκαμπανεβάσματα στην αυτοεκτίμηση και η απώλεια υγιούς χρόνου στον άνθρωπο. Η κατάθλιψη είναι κλέφτρα, όποτε και να έρχεται, είναι μία κλέφτρα που κλέβει τη χαρά σου.

αναΠΝΟΗ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *