Γράμμα από το παρελθόν

Γράμμα από το παρελθόν

Αγαπημένη μου θεία και συγγενείς,

Είναι πολύ άσχημα τα πράγματα εδώ τη δεδομένη στιγμή…

Σας σκέφτομαι πολύ συχνά αλλά τώρα είναι η πρώτη φορά που κατάφερα να βρω χρόνο για να σας γράψω μερικές γραμμές.

Εμείς είμαστε καλά και δεν έχουμε κολλήσει ακόμα, αν και τα πράγματα είναι πολύ άσχημα εδώ. Φαίνεται να κολλάνε ευκολότερα οι ηλικιωμένοι και τα παιδιά. Τα σχολεία και τα Πανεπιστήμια είναι κλειστά.

Το κλείσιμο του Πανεπιστημίου έμοιαζε να είναι κάτι προσωρινό, το πολύ δύο εβδομάδες. Μπροστά του τοποθετήθηκε πινακίδα που έλεγε: «Με απόφαση του Υπουργείου Υγείας δεν θα γίνονται μαθήματα από σήμερα. Το Πανεπιστήμιο θα ανοίξει σε δύο εβδομάδες εκτός αν οι συνθήκες δεν το επιτρέπουν. Οι φοιτητές απαγορεύεται να μετακινηθούν έξω από την περιοχή ώστε να μην υπάρξει διασπορά…………….»

Η ανιψιά σου

Οκτώβριος 1918

Αυτό είναι κομμάτι που προέρχεται από το γράμμα της Myrtle προς την θεία της στο Κάνσας. Αφορά την περίοδο στην οποία ήταν φοιτήτρια εν μέσω πολέμου. Παράλληλα, ξέσπασε η πανδημία της ισπανικής γρίπης κατά τη διάρκεια της οποίας ο κόσμος γνώρισε τρία κύματα από τον Μάρτιο του 1918 έως το τέλος του καλοκαιριού του 1919, πέρα από τα κύματα φόβου, ξενοφοβίας και θρήνου. Η εμφάνιση της ξενοφοβίας λόγω της πανδημίας στη συγκεκριμένη περιοχή ήταν μια αναπόφευκτη συνέπεια καθώς θεώρησαν ότι μεταφέρθηκε από έναν Γερμανό.

Εν τέλει, το Πανεπιστήμιο άνοιξε ένα μήνα μετά ενώ στο ενδιάμεσο χίλια τουλάχιστον μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας, φοιτητές και προσωπικό, αρρώστησαν. Για ορισμένους φοιτητές τα πράγματα κύλησαν φυσιολογικά ή μάλλον κάπως φυσιολογικά δεδομένης της επείγουσας κατάστασης της παγκόσμιας και δημόσιας υγείας.

Το αξιοσημείωτο στο γράμμα της Myrtle είναι ότι το μεγαλύτερο μέρος του αποτελεί περιγραφή της καθημερινότητας της και μόνο ένα μικρό μέρος αφιερωμένο στην γρίπη και τις επιπτώσεις της σαν να θεωρούταν κάτι το οποίο είναι αναμενόμενο να συμβαίνει στη ζωή. Η προσαρμογή των ανθρώπων και η ανάγκη τους να επιστρέψουν σε όλα όσα λαχταράνε, τα απλά και μικρά, όπως μία βόλτα, η συνέχιση του σχολείου είναι ένας τρόπος να γίνεις πιο ανθεκτικός σε κάτι τόσο δυσάρεστο και απρόσμενο.

Πόσες ομοιότητες μπορεί κανείς να εντοπίσει ανάμεσα σε διαφορετικές εποχές. Ήταν η εποχή που οι άνθρωποι απλά περίμεναν να περάσει. Τώρα είναι η εποχή που οι άνθρωποι δυσκολευόμαστε να περιμένουμε και θέλουμε άμεσες λύσεις και αληθινή προστασία.

Ήταν η πανδημία που προσέβαλλε σχεδόν το ένα τρίτο του παγκόσμιου πληθυσμού και πήρε μαζί της 50 έως 100 εκατομμύρια ανθρώπους λόγω μη έγκαιρων προληπτικών μέτρων, του πολέμου, της ανυπαρξίας αντιβιοτικών, κατάλληλων ιατρικών χώρων, ιατρικών συνθηκών και περιορισμένης λόγω της εποχής ενημέρωσης. Έως τον Ιανουάριο του 1919 η Αυστραλία κατόρθωσε να μην πληγεί λόγω αυστηρής καραντίνας. Η ισπανική γρίπη εξαφανίστηκε ξαφνικά το 1919 μετά από 18 μήνες.

Είναι η πανδημία COVID-19 που έως σήμερα έχει προσβάλλει επίσημα 5,1 εκατομμύρια ανθρώπους από τον παγκόσμιο πληθυσμό και έχει πάρει μαζί της 334.00 ανθρώπους. Προσμένουμε τη μέρα που θα εξαφανιστεί και αυτή.

ΑναΠΝΟΗ

Πετράκη Ελίνα,  Ψυχολόγος Υγείας – Ψυχοθεραπεύτρια NDI – Παιδοψυχολόγος

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *