Η επίδραση των «τίτλων ομορφιάς» από τη μικρή ηλικία στα κορίτσια

Η επίδραση των «τίτλων ομορφιάς» από τη μικρή ηλικία στα κορίτσια

Τα κορίτσια δέχονται καθημερινά εκατοντάδες μηνύματα που παρουσιάζουν την ιδανική εικόνα του απόλυτου θηλυκού. Η στερεότυπη εικόνα ενός κοριτσιού-γυναίκας που είναι ψηλόλιγνη με αψεγάδιαστα μαλλιά, γεμάτο στήθος, λεπτή μέση και βαμμένη σαν μοντέλο υπάρχει παντού.

Τι επίδραση μπορεί να έχει στο πώς νιώθουν τα κορίτσια για τον εαυτό τους;

Η αυτοεκτίμηση των κοριτσιών εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την εμφάνισή τους καθώς η κοινωνία μας επικεντρώνεται περισσότερο στην εξωτερική τους εμφάνιση σε σχέση με τα αγόρια. Για τα αγόρια, ισχύουν πριγκιπικά χαρακτηριστικά όπως να είναι ρωμαλέα, έξυπνα, γενναία και ανεξάρτητα. Κοινωνικά μιλώντας τα αγόρια θεωρούνται εκ φύσεως πιο ικανά και ενθαρρύνονται να ακολουθούν τους στόχους τους. Αν τα κορίτσια δεν είναι ελκυστικά, τότε δεν υπάρχουν υψηλές προσδοκίες και εισπράττουν λιγότερους επαίνους.

Στην παιδική ηλικία, το νευρωνικό δίκτυο του εγκεφάλου συνεχώς δραστηριοποιείται δημιουργώντας ισχυρές συνάψεις που θα καθορίζουν τις αποφάσεις για τον άνθρωπο στη συνέχεια της ζωής του.

Τα παιδιά είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα από τις αξιολογήσεις των ενηλίκων και των συνομηλίκων τους καθώς με τον τρόπο αυτό μαθαίνουν ποια είναι.

Αν για παράδειγμα, ένα κοριτσάκι θεωρείται πανέμορφο και αυτός είναι ένας συχνός σχολιασμός προς το πρόσωπό του τότε γίνεται ένα σημαντικό στοιχείο της ταυτότητάς της που θα καθορίσει τις ασχολίες, τον τρόπο ντυσίματός και τα ενδιαφέροντά της.

 Όταν τα παιδιά δεν ξεχωρίζουν στα μάτια των άλλων, εσωτερικεύουν μία αίσθηση ότι δεν λαμβάνουν αρκετή προσοχή επειδή δεν είναι αρκετά. Η αίσθηση αυτή μπορεί να τα κρατήσει πίσω στα όνειρα και τους στόχους τους ενώ επιπλέον η πεποίθηση αυτή γίνεται αυτοεκπληρούμενη προφητεία που προσδιορίζει το κίνητρό τους στη ζωή.

Πώς μπορεί ένα κορίτσι να μάθει να πιστεύει στον εαυτό του ανεξάρτητα από την εμφάνισή του;

Αν κατανοήσουμε τον λόγο για τον οποίο όλοι ρίχνουν τεράστιο βάρος στην εξωτερική εικόνα τότε θα μπορέσουμε να βοηθήσουμε τα κορίτσια να ισορροπήσουν ανάμεσα στον βομβαρδισμό των σεξιστικών μηνυμάτων.

Το να είσαι ελκυστική λοιπόν, έχει συνδεθεί με την εικόνα μιας εύκολης ζωής όπου οι προοπτικές εξέλιξης είναι αμέτρητες. Θεωρητικά, τα εμφανίσιμα κορίτσια έχουν ένα φυσικό πλεονέκτημα στη ζωή και οι προοπτικές τους τόσο για προσωπική όσο και επαγγελματική ανέλιξη δείχνουν λαμπρές σε σχέση με τους ανθρώπους που είναι λιγότερο ελκυστικοί. Οι ελκυστικοί – με βάση τις επιταγές της μόδας – άνθρωποι κάνουν εντύπωση από την πρώτη στιγμή, πριν ακόμα μιλήσουν. Οι άνθρωποι γύρω τους πιστεύουν σε αυτούς και τους βοηθούν για να επιτύχουν όσα θέλουν.

Αυτή η ψεύτικη και ρηχή εικόνα της ανθρώπινης ομορφιάς είναι πολύ λίγη σε σχέση με τον πλούτο της προσωπικότητας ενός ανθρώπου. Ας βοηθήσουμε τα κορίτσια να αναζητούν τις εσωτερικές τους διαστάσεις και να εκτιμούν αυτό που είναι εσωτερικά παρά το πώς φαίνονται.

Δεν είναι λάθος να δίνουν σημασία στην εμφάνισή τους. Θα τα βοηθήσει ακόμα περισσότερο αν ακούνε από νωρίς πως τα βλέπουν και τα εκτιμούν οι γύρω τους πέρα από τα επίθετα όμορφη, άγγελος, χαριτωμένη κλπ. για το πόσο δυναμική, βοηθητική, δημιουργική, πλούσια σε φαντασία και καλή καρδιά έχουν.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *