Πώς οι γονείς μπορούν να ενισχύσουν την αυτοπεποίθηση των κοριτσιών τους

Πώς οι γονείς μπορούν να ενισχύσουν την αυτοπεποίθηση των κοριτσιών τους

Κάθε γονιός επιθυμεί το κορίτσι του να αγαπήσει τον εσωτερικό του κόσμο, να καλλιεργεί τις δεξιότητές του και τα ψυχικά του χαρίσματα όπως επίσης να νιώθει ικανοποιημένο από την εξωτερική του εμφάνιση και γι’ αυτό που συνολικά είναι. Στην κοινωνία μας τα αγόρια αναθρέφονται πιστεύοντας ότι μπορούν να κάνουν τα πάντα, αλλά τα κορίτσια συνήθως δυσκολεύονται αρκετά να πιστέψουν στον εαυτό τους. Η εικόνα που κυριαρχεί στις μέρες μας παρουσιάζει τη γυναίκα πρότυπο που μένει πάντα λαμπερή και με αστείρευτο σεξαπίλ. Η παρουσιαζόμενη ιδέα είναι ότι οι γυναίκες μπορούν να είναι και να γίνουν ότι θέλουν αρκεί να ακολουθούν το πλασαρισμένο αισθητικό ιδεώδες. Η ξεχασμένη αλήθεια είναι ότι μπορούν να γίνουν πολλά από αυτά που θα επιθυμήσουν αρκεί να κυνηγήσουν αυτό που τους αρέσει.

Η εξισορρόπηση της πίεσης που νιώθουν τα κορίτσια από έναν κόσμο που ζητά την επάρκειά τους σε αισθητικό επίπεδο εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τον γονιό. Προτού τα κορίτσια αρχίσουν να ανησυχούν για το αν το στήθος τους είναι αρκετά μεγάλο ή αν η κυτταρίτιδα τους φαίνεται από το παντελόνι, χρειάζονται να ακούσουν από τους γονείς τους πόσο σημαντικές είναι επειδή έχουν ψυχικά χαρίσματα και ποιότητες που τις κάνουν ξεχωριστές παρά το να τους πουν πόσο γλυκά ή χαριτωμένα φαίνονται. Όταν συμπεριφέρονται με σεβασμό, ενσυναίσθηση και υπευθυνότητα αναγνωρίστε το επαινώντας τα. Όταν εστιάζουν στην εξωτερική εμφάνιση κάποιας διάσημης όπως τα μαλλιά ή τα ρούχα ρωτήστε τι θαυμάζουν στον χαρακτήρα της και τι θα ήθελαν για τον εαυτό τους. Στρέψετε το ενδιαφέρον τους σε συζητήσεις όπως πόσο η μόδα επηρεάζει το στυλ των καλλιτεχνών, πόσοι άνθρωποι κρύβονται πίσω από την εμφάνιση ενός σούπερ σταρ ή το θάρρος τους να εμφανίζονται μπροστά στο κοινό και ενίοτε το μοίρασμά τους για προσωπικά τους θέματα

Είναι χρήσιμο, λοιπόν, να μιλάμε στα κορίτσια από μικρά ότι ανά τον κόσμο και τις εποχές υπήρξαν πολλά διαφορετικά κριτήρια για την ομορφιά και ότι για να είσαι ελκυστικός ή ελκυστική δεν χρειάζεται να ακολουθήσεις τα καλούπια των άλλων. Είναι σημαντικό να ενισχύουμε στα παιδιά από πολύ μικρά τη διαφορετικότητά τους, τα μοναδικά χαρακτηριστικά τους που τα συνοδεύουν από τη γέννησή τους και που εξελίσσονται με το πέρασμα του χρόνου και την αλληλεπίδρασή τους με το περιβάλλον. Όταν μιλάμε για άλλες γυναίκες, παρατηρήστε πόσο συχνά σχολιάζουμε την εμφάνισή τους. Συχνά, οι μητέρες σχολιάζουν αρνητικά την ίδια τους την εμφάνιση μπροστά στις κόρες τους. Τα παιδιά κοινωνικοποιούνται και αναπαράγουν τις συμπεριφορές που βλέπουν και επομένως αν οι γυναίκες γύρω τους γκρεμίζουν την ανθρώπινη θηλυκή τους εικόνα και είναι προσανατολισμένες προς μία εξιδανικευμένη ψεύτικη εικόνα, τα κορίτσια θα μάθουν να αποθαρρύνουν και να επικρίνουν τον ίδιο τους τον εαυτό. Είναι σημαντικό να φροντίζουν το σώμα τους χωρίς να διαστρεβλώνουν την εικόνα του εαυτού τους και να μετατρέπονται σε σέξι πλάσματα προκειμένου να αιχμαλωτίζουν το ενδιαφέρον των αγοριών για να νιώσουν σημαντικές. Φυσικά, και το να κοιτάζουν την εξωτερική εμφάνιση δεν είναι κακό αλλά κοιτάζοντας στην ψυχή των ανθρώπων που είναι μακράν η καλύτερη ιδιότητα ενός ανθρώπου, μπορεί να αντιστρέψει την καταναλωτική μανία της δημιουργίας εφήμερων σχέσεων.

Τα κορίτσια μας χρειάζονται ασφάλεια και εκτίμηση της εσωτερικής τους αξίας από τους γονείς τους ώστε να μην την ψάχνουν αργότερα σε μια κοινωνία με σεξιστικές αντιλήψεις που μειώνει τη γυναικεία φύση στο επίπεδο της εξωτερικής υπό όρους εμφάνισης. Η εξωτερική εμφάνιση έχει ημερομηνία λήξης όμως η αληθινή αυτοπεποίθηση είναι σταθερό όπλο για έναν άνθρωπο μέσα στο χρόνο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *