Πώς να ενημερώσετε τα παιδιά σας για τον Κορονοϊό COVID-19

Πώς να ενημερώσετε τα παιδιά σας για τον Κορονοϊό COVID-19

Τα παιδιά μας ακούνε για νέα κρούσματα, τα σχολεία κλείνουν και στην επικαιρότητα οι συζητήσεις για τον κορονοϊό μπορεί να τους ακούγονται τρομακτικές, να τους προκαλούν σύγχυση και άγχος, ειδικότερα στα μικρότερα παιδιά, στα παιδιά με αναπτυξιακές προκλήσεις ή μαθησιακές δυσκολίες. Τα μεγαλύτερα παιδιά μπορεί να ανησυχήσουν για την απώλεια των διδακτικών ωρών και το αν προλάβουν να προετοιμαστούν για τις τελικές εξετάσεις. Σε γενικές γραμμές, τα παιδιά αντιδρούν με άγχος στο άγνωστο. Επιπλέον, οι γονείς που μπορεί να έχουν και οι ίδιοι ανησυχήσει σε μεγάλο βαθμό από τη συνολική κατάσταση μπορεί να δυσκολεύονται να βοηθήσουν τα παιδιά τους να καταλάβουν και να αντιδρούν χωρίς πανικό.

Έχοντας τις σωστές πληροφορίες και απαντήσεις για τις ερωτήσεις που θα σας κάνουν τα παιδιά σας, θα μπορέσετε να διαχειριστείτε τα συναισθήματά τους ακόμη καλύτερα. Χρειάζεται να έχετε κατά νου ότι οι πληροφορίες που θα τους παρέχετε πρέπει να ανταποκρίνονται στο ηλικιακό επίπεδο τους και επιπλέον ότι δεν εκδηλώνουν όλα τα παιδιά τα συναισθήματά τους με άμεσο τρόπο. Μερικές χρήσιμες πληροφορίες είναι οι εξής:

  • Ορισμένα παιδιά μπορεί να δείξουν το άγχος τους ενώ σε άλλα παιδιά δεν αρέσει ή δεν έχουν μάθει να εκφράζουν τους φόβους τους.
  • Παρατηρήστε σημάδια άγχους: Τα παιδιά μπορεί να μην έχουν τις λέξεις για να εκφράσουν την ανησυχία τους αλλά ίσως μπορέσετε να παρατηρήσετε κάποια σημάδια. Μπορεί να εκδηλώνουν περισσότερη αντιδραστικότητα, τάση «γαντζώματος» προς κάποιον που τα κάνει να νιώθουν ασφάλεια, δυσκολία να κοιμηθούν ή να μην μπορούν να συγκεντρωθούν. Μείνετε ψύχραιμοι για να μη τους μεταδίδετε το άγχος που υπάρχει γύρω μας και προσπαθήστε να κάνετε ότι συνηθίζατε στα πλαίσια των μέτρων που συστήνονται για την ασφάλεια τη δική σας και της οικογένειάς σας.
  • Διαβεβαιώστε τα ότι είναι εντάξει να νιώθουν όπως νιώθουν και ότι είστε εκεί να τα ακούσετε και να απαντήσετε στις ερωτήσεις τους.
  • Ελέγξτε την πληροφόρησή τους: Κρατήστε τα παιδιά μακριά από εικόνες φόβου που μπορεί να παρουσιάζονται στην τηλεόραση, τα κοινωνικά δίκτυα, κλπ. Για τα μεγαλύτερα παιδιά προσπαθήστε να συζητάτε μαζί τους όσα ακούνε στις ειδήσεις και εξηγήστε τους αν κάτι το έχουν παρερμηνεύσει, αν έχουν βασιστεί πολύ σε φήμες ή σε λανθασμένες πληροφορίες.
  • Καθησυχασμός-Πληροφόρηση: Ο κορονοϊός COVID-19 είναι ένας ιός που μοιάζει με το συνηθισμένο κρυολόγημα. Σχεδόν όλοι οι άνθρωποι θα τον κουβαλήσουν κάποια στιγμή στη ζωή τους. Τις περισσότερες φορές τα συμπτώματα του ιού διαρκούν για μερικές μέρες. Ανακαλύφθηκε στην Κίνα το Δεκέμβριο του 2019 και τώρα έχει εξαπλωθεί σχεδόν σε όλο τον κόσμο. Κάποιοι άνθρωποι όταν ασθενήσουν έχουν ήπια συμπτώματα όπως βήχα και πυρετό, κάποιοι όμως θα αρρωστήσουν περισσότερο. Δεν ξέρουμε ακριβώς πόσοι και για τον λόγο αυτό πρέπει όλοι να προσέχουμε για να μη βοηθήσουμε τον ιό να περάσει από τον ένα άνθρωπο στον άλλο. Σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις, συνήθως σε ηλικιωμένους με προβλήματα υγείας, ο ιός γίνεται ακόμα πιο επικίνδυνος για τη ζωή τους και αυτός είναι ο κυριότερος λόγος για τον οποίο η δική μας προστασία είναι και δική τους προστασία.
  • Δώστε τους έλεγχο: Είναι μία καλή ευκαιρία να θυμίσουμε στα παιδιά μας όλα όσα μπορούν να κάνουν για να βοηθήσουν τον εαυτό τους και τους άλλους. Όλοι όσοι ασχολούνται με την προστασία της υγείας μας, μας συστήνουν να ακολουθήσουμε μερικά βήματα που είναι σημαντικά για να ζήσουμε χωρίς τον ιό ή αν τον κολλήσουμε να μπορέσουμε να μην τον μεταδώσουμε σε άλλους ανθρώπους θέτοντας τους σε κίνδυνο.
  • Οι γιατροί και οι επιστήμονες μαθαίνουν καθημερινά περισσότερα πράγματα για τον ιό αλλά επειδή δεν τα ξέρουν ακόμη όλα ζητάνε τη βοήθειά μας για να μη γεμίσουν τα νοσοκομεία με ασθενείς και για να προλάβουν να φτιάξουν το εμβόλιο που θα βοηθήσει τους ανθρώπους με προβλήματα υγείας.
  • Τα συμπτώματα που μας προκαλεί ο ιός είναι: πυρετός, βήχας, μικρή δυσκολία στην αναπνοή. Πραγματικά, σχεδόν ότι μας συμβαίνει όταν απλά κρυώσουμε και μείνουμε στο σπίτι μέχρι να μας περάσει χωρίς να χρειαστεί να πάρουμε κάποιο φάρμακο πέρα από αντιπυρετικό.
  • Οι άνθρωποι που θα πρέπει να προστατεύσουμε περισσότερο είναι οι ηλικιωμένοι, όσοι έχουν κάποιο πρόβλημα στην καρδιά τους ή στους πνεύμονες τους και όσοι έχουν διαβήτη.

Τι χρειάζεται λοιπόν να κάνουμε;

  • Να πλένουμε τα χέρια μας με σαπούνι και νερό για 20 δευτερόλεπτα ή όταν δεν μπορούμε να τα πλύνουμε να χρησιμοποιούμε απολυμαντικό χεριών.
  • Τα παιδιά πρέπει να μείνουν στο σπίτι εκμεταλλευόμενα τον κήπο και την ηλιοφάνεια για μερικές μέρες λαμβάνοντας αρκετό ύπνο.
  • Όταν έχουμε βήχα ή φτερνιζόμαστε κρατάμε ένα χαρτομάντηλο μπροστά από το στόμα και τη μύτη μας και το πετάμε αμέσως μετά. Διαφορετικά, καλύπτουμε το πρόσωπό μας στον αγκώνα μας ή στο μπράτσο μας και όχι στις παλάμες μας.
  • Καθαρίζουμε και απολυμαίνουμε το σπίτι μας όπως συνηθίζουμε.
  • Αποφεύγουμε να πιάνουμε το πρόσωπό μας με τα δάχτυλά μας όταν δεν τα έχουμε πλύνει.
  • Μην επισκέπτεστε περιοχές ή χώρες που ο ιός έχει μολύνει αρκετούς ανθρώπους.
  • Θα δείτε πολλούς ανθρώπους στην τηλεόραση ή στον δρόμο να φοράνε μάσκες. Στην πραγματικότητα οι μάσκες δεν τους προστατεύουν παρά μόνο από τον φόβο τους. Η πραγματική προστασία είναι η υπομονή να περάσουν οι μέρες που ο ιός είναι πιο ισχυρός στον κόσμο ακολουθώντας τις παραπάνω συμβουλές. Οι μάσκες πρέπει να χρησιμοποιούνται από όσους είναι άρρωστοι ή από όσους φροντίζουν κάποιον άρρωστο για να προστατεύσουν τους υγιείς ανθρώπους.

Αν φοβόμαστε ότι το παιδί μας ή κάποιος άλλος που φροντίζουμε έχει ίσως κολλήσει τον ιό ενημερώνουμε τον γιατρό μας για να μας πει τι να κάνουμε.

Τα σχολεία είναι μέρος της κοινωνίας που συνδέονται άμεσα με την υπόλοιπη κοινότητα. Η προσωρινή παύση της λειτουργίας τους γίνεται για να επιβραδυνθεί η μετάδοση του ιού ανάμεσα στα παιδιά και συνεπώς στις οικογένειές τους. Είναι σημαντικό λοιπόν να φιλτράρονται οι πληροφορίες που δίνουμε στα παιδιά μας ώστε να μη τα φοβίσουμε αλλά να τα κινητοποιήσουμε να είναι υπεύθυνα.

Στα πλαίσια της αποτροπής της εξάπλωσης του ιού στα σπίτια μας και στις κοινότητες μας είναι σημαντικό να ενημερώνεστε με τις τελευταίες έγκυρες πληροφορίες και να προσαρμόζεστε με τις συστάσεις των υγειονομικών φορέων.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *