Πότε το στρες βλάπτει τον άνθρωπο

Πότε το στρες βλάπτει τον άνθρωπο

Κάθε συναίσθημα έχει ένα σκοπό, ακόμη και αυτά που τα αποκαλούμε αρνητικά.

Αν νιώθεις αγχωμένος και ανήσυχος μετά από ένα αρνητικό συναίσθημα που σε επισκέπτεται είναι σα να τιμωρείς τον εαυτό σου επειδή νιώθει έτσι. Τα αρνητικά συναισθήματα μπορεί να σε κάνουν να νιώθεις άβολα και μπερδεμένα αλλά στην πραγματικότητα δεν έχουν στόχο το να σου κάνουν κακό. Και αυτή είναι η μεγάλη αλήθεια. Όλα τα συναισθήματα έχουν ένα σκοπό, έχουν κάτι να σου πουν αρκεί η νοοτροπία σου να μην τα αφορέσει και να μπορέσεις να παρατηρήσεις πώς επιδρούν στο σώμα και στο πνεύμα σου.

Το χρόνιο στρες έρχεται όταν το άτομο δεν μπορεί να βγει από μια δύσκολη κατάσταση. Μερικές φορές το χρόνιο στρες προέρχεται από τραυματικές εμπειρίες της παιδικής ηλικίας κι έτσι ο άνθρωπος μπορεί να έχει συνηθίσει στο χρόνιο στρες χωρίς να μπορεί εύκολα να το αναγνωρίσει.

Αυτό είναι το στρες που οδηγεί σε χρόνιο άγχος το οποίο καλύπτει τη ζωή κάποιων ανθρώπων κάθε μέρα και κάθε στιγμή σαν γκρι σύννεφα πάνω από το κεφάλι τους. Το χρόνιο στρες καταστρέφει τη σωματική υγεία, το μυαλό και τις ζωές των ανθρώπων αυτών. Είναι συχνά το στρες των δύσκολων οικονομικών συνθηκών, το στρες της οικογένειας που δυσλειτουργεί, του εγκλωβισμού μέσα σε κοινωνικές συνθήκες όπως σε ένα δυστυχισμένο γάμο ή σε μια δουλειά που δεν προσφέρει πραγματική ασφάλεια ή ικανοποίηση.

Αν κουβαλάς την πεποίθηση ότι το στρες κάνει κακό στην υγεία σου σε συνδυασμό με το βίωμα του στρες φαίνεται να αυξάνει την εμφάνιση δυσμενών σωματικών επιπτώσεων στον οργανισμό. Αν πιστεύουμε ότι ένα συναίσθημα μας κάνει κακό τότε το αποφεύγουμε, προσπαθούμε να το ελέγξουμε ή να το διαγράψουμε, να μην το σκεφτόμαστε, κλπ. με αποτέλεσμα να χάνουμε την χρυσή ευκαιρία να μάθουμε μέσα από τις χρήσιμες και βαθιές πληροφορίες που η ίδια η ψυχή μας στέλνει στο συνειδητό κομμάτι της ύπαρξής μας.

ΑναΠΝΟΗ

Ελίνα Πετράκη, MSc Ψυχολόγος – Ψυχοθεραπεύτρια NDI

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *