Το να μπορείς να δεις τα πράγματα διαφορετικά μέσα σου σε βοηθά να ανθίσεις

Το να μπορείς να δεις τα πράγματα διαφορετικά μέσα σου σε βοηθά να ανθίσεις

Η ζωή προσφέρει εμπειρίες που κρίνονται ανεπιθύμητες, ανησυχητικές και μπερδεύουν αυτόν που τις βιώνει.

Το πόσο δύσκολο ή εύκολο είναι να ξεπεράσεις μία δυσκολία στη ζωή σου εξαρτάται από μία σειρά παραγόντων που καθορίζουν την προσαρμοστικότητα του κάθε ανθρώπου. Κάθε πλάσμα βλέπει τον κόσμο από ένα μοναδικό σημείο, από το παράθυρο της αντίληψής του που διαμορφώνει την άποψη του για τον κόσμο και τη θέση του μέσα σε αυτόν.

Όμως, μία σκιά μπορεί να καλύψει τη θέα της ζωής μας. Αν θελήσεις να μετακινηθείς για να βγεις από το σημείο που η σκιά σε επηρεάζει μπορείς να δεις τη θέα διαφορετική με τα ίδια μάτια.

Ωστόσο, η αλήθεια μίας κατάστασης δεν είναι μία και μοναδική αλλά μεταβάλλεται ανάλογα με το σημείο στο οποίο στέκεσαι και την κοιτάς.

Μπορείς να έχεις μία πολύ διαφορετική εικόνα της θάλασσας αν σταθείς στην παραλία, αν ταξιδεύεις από πάνω της με αεροπλάνο, αν βρίσκεσαι μέσα σε μια βάρκα που πλέει σε αυτήν ή αν κολυμπάς μέσα στα κύματα. Όταν αντικρίζεις τον κόσμο από μία άλλη γωνία μπορείς να ανακαλύψεις πράγματα που δεν μπορούσες πριν να δεις.

Για παράδειγμα, το παιδί σου θυμώνει συχνά μαζί σου χωρίς να καταλαβαίνεις τον λόγο. Αν προσπαθήσεις να δεις την κατάσταση από την πλευρά του παιδιού σου, ίσως αντιληφθείς σημαντικά σημεία για σένα που θα σε βοηθήσουν να μπεις ξανά στη σχέση σας με μία βοηθητική στάση και όχι με απογοήτευση.

Το να μπορείς να δεις τα πράγματα διαφορετικά μέσα σου αναδεικνύει τους θησαυρούς της ανθρώπινης ύπαρξης, βοηθά να ξεπεραστούν προσωπικές ή διαπροσωπικές δυσκολίες, μεταδίδει την προσαρμοστικότητά σου στους γύρω σου ενώ εσύ ανθίζεις μέσα σου.

Προσπαθώντας να δεις μέσα από τα μάτια των άλλων, θα σε βοηθήσει να έρθεις πιο κοντά στο πως νιώθει ο άλλος ανακαλύπτοντας νέες οπτικές, αναπροσδιορίζοντας τη δική σου θέση… Αν σταθείς ένα βήμα πίσω από τη θέα που έχεις τώρα στη ζωή σου ίσως εκτιμήσεις τη συνολική εικόνα που θα δεις.

Βάλε το πρόσωπό σου στο ύψος ενός παιδιού για να δεις πώς φαίνεται ο κόσμος μέσα από τα μάτια του, κοίτα μέσα από ένα στενό παράθυρο για να νιώσεις πώς βλέπει τα πράγματα ένας άνθρωπος που νιώθει εγκλωβισμένος ή φαντάσου πως βλέπει τη δυσκολία που ζεις ένας άνθρωπος που στέκεται πίσω από σένα.

Κοίτα σα να ψάχνεις για τον χαμένο θησαυρό… της ψυχικής σου άνοιξης.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *