Σας έχει τύχει να νιώθετε αμήχανα και άβολα ή να βαριέστε αλλά να μην θέλετε να φανεί επειδή σας νοιάζει πολύ τι εικόνα θα σχηματίσουν οι άλλοι για εσάς;
Πώς θα αντιδρούσε ένα παιδί στην προεφηβεία ή εφηβεία αν νιώθοντας έτσι βρισκόταν σε έναν χώρο που προσφέρει ποτά; Πώς θα αντιδρούσε αν θέλει να νιώσει ότι ανήκει στην παρέα που περνάει όμορφα, που έχει ένα ενδιαφέρον παρόν και μέλλον αντί μιας βαρετής ή πιεστικής καθημερινότητας; Τότε μάλλον θα αψηφήσει πιθανές απαγορεύσεις νόμων και γονέων και θα θελήσει να γευτεί τις «συνήλικες» και «ενήλικες» συνήθειες προκειμένου να νιώσει και να φανεί κυρίαρχος του εαυτού του.
Το αλκοόλ αποτελεί το δημοφιλέστερο και πιο νόμιμο αγχολυτικό καθώς βρίσκεται σε όλα τα σπίτια. Πολλοί ενήλικες λένε ότι θέλουν να πιουν ένα ποτό να χαλαρώσουν. Αυτή τη χαλάρωση ζητούν και τα παιδιά μας που προσπαθούν να βολευτούν μέσα στο αναπτυσσόμενο σώμα τους και την εξελισσόμενη ταυτότητά τους για να μπορέσουν να συνδεθούν με τους γύρω τους και να νιώσουν ότι μετράνε στα μάτια των άλλων. Και ο πιο γρήγορος τρόπος γι’ αυτό γίνεται με την κατανάλωση οινοπνευματωδών ποτών.
Όσο πιο νωρίς ξεκινήσει ένας άνθρωπος το αλκοόλ τόσο περισσότερες πιθανότητες έχει να βιώσει προβλήματα από αυτό, ειδικά όταν δεν νιώθει ευχαρίστηση από τη ζωή του. Γι’ αυτό είναι απαραίτητη η πρόληψη και η αντιμετώπιση των αιτιών που οδηγούν στην κατανάλωση αλκοόλ. Οι αιτίες που βρίσκονται πίσω από την κουρτίνα της χρήσης αλκοόλ είναι πολλές, οι κυριότερες εκ των οποίων: το ότι διασκεδάζω όπως και η παρέα μου επομένως αν η παρέα πίνει τότε κι εγώ θα θελήσω να πιω, το οικογενειακό ιστορικό χρήσης αλκοόλ, η σχέση με τους γονείς, οι συγκρούσεις στο σπίτι και συναισθηματικά και συμπεριφορικά προβλήματα από νωρίς στη ζωή του παιδιού.
Τα παιδιά μας ανυπομονούν να μεγαλώσουν για να πίνουν καφέ, για να κοιμούνται ότι ώρα θέλουν και για να ζουν με πάθος την ενήλικη ζωή πριν την ώρα τους. Και αυτό είναι υγιές αλλά γίνεται παθολογικό αν:
- γίνει πράξη πολύ πριν την ενηλικίωση τους,
- όταν δεν έχουν άλλα όνειρα,
- αν μόνο θέλουν αλλά δεν έχουν μάθει να προσφέρουν και
- όταν ασυνείδητα επαναλαμβάνουν αυτά που οι γύρω τους λανθασμένα επιτάσσουν σαν δικαίωμα και τρόπο ζωής.
Η πρόσφατη έρευνα σε δείγμα εφήβων στην Κίσαμο θα πρέπει να επαναλαμβάνεται στα επόμενα χρόνια προκειμένου να διαπιστωθεί αν τα αποτελέσματα αυτής και οι όποιες παρεμβάσεις σχεδιαστούν και εφαρμοστούν φέρουν καρπούς. Η συνεχής επαγρύπνηση είναι ο μόνος τρόπος για να προσφέρουμε στους νέους μας υγιή και αληθινή ζωή.