Τοξική φιλία και ο φόβος ενδεχόμενης απόρριψης: τα άκρα ενός συνεχούς

Τοξική φιλία και ο φόβος ενδεχόμενης απόρριψης: τα άκρα ενός συνεχούς

Τι είναι η φιλία; Η εγγύτητα, το δέσιμο, η διασκέδαση, η πίστη και οι κοινές αξίες είναι μερικές μόνο από τις πολλές θετικές ιδιότητες των διαρκών, υγιών φιλιών.

Όλοι οι επιστήμονες συμφωνούν ότι οι ισχυροί κοινωνικοί δεσμοί είναι το κλειδί για την χαρά.  χρειαζόμαστε στενές και μακροχρόνιες σχέσεις για να νιώθουμε ότι ανήκουμε και για να παίρνουμε και να δίνουμε υποστήριξη. Οι έρευνες αναφέρουν ότι αν έχεις 5 ή περισσότερους φίλους με τους οποίους μπορείς να συζητάς τα σημαντικά σου θέματα είναι πιο πιθανό να περιγράψεις τον εαυτό σου ως πολύ χαρούμενο. Το να έχουμε καλές φιλίες μας βοηθάει να ζούμε περισσότερο, ενδυναμώνει το ανοσοποιητικό μας σύστημα και μειώνει τον κίνδυνο των διαταραχών διάθεσης.

Κάποιοι άνθρωποι μπορεί να είναι πιο ευάλωτοι σε τοξικές φιλίες. Μπορεί να δεχόμαστε λιγότερα από αυτά που αξίζουμε και να δυσκολευόμαστε να εντοπίζουμε έγκαιρα τις κόκκινες σημαίες ενός τοξικού φίλου για να έχουμε πιο υγιείς σχέσεις. Οι άνθρωποι που έχουν μεγαλύτερη ευαισθησία σε πιθανή απόρριψη (δυσφορία), που λειτουργούν παρορμητικά με αποτέλεσμα να βιάζονται να συνάψουν φιλίες.

Τα σημάδια μιας τοξικής φιλίας περιλαμβάνουν την έλλειψη αμοιβαιότητας, την αίσθηση ότι πρέπει να είστε προσεκτικοί σε αυτά που λέτε και η αίσθηση κούρασης αφότου έχετε συναντήσει τον φίλο σας.

Γιατί προσελκύουμε τοξικούς ανθρώπους;

Το κοινωνικό άγχος προκαλεί φόβο και ντροπή για πιθανή κριτική, γελοιοποίηση ή απόρριψη από άλλους σε κοινωνικές καταστάσεις. Οι αγχώδεις ενήλικες για διάφορες κοινωνικές καταστάσεις κουβαλούν και συντηρούν αρνητικές αυτοαντιλήψεις που προέρχονται από την αίσθηση ανεπάρκειας του εαυτού. Αυτό τους προκαλεί δυσκολία να συμμετέχουν σε δραστηριότητες, σχέσεις ή άλλες πτυχές της ζωής.

Δεν είναι ιδέα μας. Οι τοξικές φιλίες τείνουν να ακολουθούν κάποια άτομα πιο συχνά από άλλα. Όταν έχουμε αρνητικές ή μικτές εμπειρίες με φιλίες μπορεί αυτές οι αρνητικές μας εμπειρίες να μας στοιχειώνουν. Να πειθομαστε ότι δεν είμαστε καλοί στη φιλία (ξεχνάμε να στέλνουμε μηνύματα, τα γενέθλια των φίλων μας, εμφανιζόμαστε αργά). Δεν πιστεύουμε ότι αξίζουμε κάτι καλύτερο, κάτι που μας οδηγεί να συμβιβαζόμαστε ακόμη και με ανθρώπους που δεν μας φέρονται καλά.

Το κοινωνικό άγχος και η δυσφορία στην πιθανή απόρριψη (RSD) ενισχύει τον πόνο προηγούμενων εμπειριών με φιλίες, τροφοδοτεί τον τρόπο σκέψης μας με ανασφάλεια και μας αναγκάζει να θέλουμε να γίνουμε αρεστοί στους άλλους, γεγονός που μας θέτει σε κίνδυνο να προσελκύσουμε τοξικούς φίλους που βάζουν πάντα τις δικές τους ανάγκες πρώτα. Μπορεί να προκαλέσουν κοινωνική απομόνωση, άγχος και στρες.

Έχουμε συνηθίσει να καλύπτουμε και να προσπαθούμε να αναπληρώσουμε αυτό που φοβόμαστε ότι αν οι άλλοι δουν θα μας απορρίψουν. Αλλά το να νιώθεις ότι πρέπει να κρύψεις ποιος είσαι προς ένα φίλο σου, επειδή φοβάσαι ότι θα σε κρίνει ή θα σε απορρίψει, είναι σημάδι μιας τοξικής φιλίας.

Μέσα σε μία τοξική φιλία βιώνουμε συναισθηματική απορρύθμιση η οποία μας κάνει να αμφισβητούμε τις αντιλήψεις μας και την εγκυρότητα των απαντήσεών μας στις κακές ενέργειες ενός φίλου.

Έχουμε την τάση να εμπιστευόμαστε γρήγορα, να μπαίνουμε με ενθουσιασμό σε φιλίες, να συγχωρούμε τις πρώιμες παραβάσεις των άλλων και δεν βλέπουμε ότι κάποιος δεν είναι καλός φίλος μέχρι να είναι πολύ αργά.

Σημάδια τοξικού φίλου:

  • Πάντα προτεραιότητα έχει ο εαυτός τους. Η έλλειψη αμοιβαιότητας είναι μακράν το πιο χαρακτηριστικό σημάδι μιας τοξικής φιλίας. Δεν φαίνεται να ενδιαφέρονται για το τι συμβαίνει στη ζωή σας και δεν αναγνωρίζουν τον χρόνο και την προσπάθεια που αφοσιώνετε στη φιλία σας.
  • Απευθύνονται σε εσάς μόνο όταν θέλουν κάτι, ενώ όταν χρειάζονται κάτι από εσάς, αμφιβάλλετε για την προθυμία τους να ανταποδώσουν την χάρη.
  • Η επικοινωνία μαζί τους είναι δύσκολη. Αφιερώνετε πολύ χρόνο σκεπτόμενοι πώς να απαντήσετε στο κείμενό τους με τρόπο που δεν θα τους ενοχλήσει. Η φιλία σας συχνά μοιάζει με ένα συναισθηματικό τρενάκι.
  • Νιώθεις ότι πρέπει να φοράς μάσκες για να αποφύγεις την κριτική. Ένας τοξικός φίλος θα σας εκφοβίσει με διακριτικούς τρόπους. Θα σας τονίσει πόσο δύσκολο είναι κάτι για εσάς, και πόσο εύκολο για αυτούς. Θα κάνουν παθητικά-επιθετικά σχόλια. Βρίσκεις τον εαυτό σου να λέει ναι σε πράγματα που σε κάνουν να νιώθεις άβολα.
  • Δεν σας αρέσει ποιοι γίνεστε όταν είστε κοντά τους. Αναδεικνύουν αρνητικές σας συμπεριφορές και ιδιότητες.. εκνευρισμό ή φόβο.
  • Θα σας αποκλείσουν από τους κοινωνικούς τους κύκλους.
  • Ποτέ δεν έχουν άδικο και επομένως ποτέ δεν ζητούν συγγνώμη. Δεν αναλαμβάνουν την ευθύνη.
  • Νιώθετε άβολα με τον χαρακτήρα τους και το πώς συμπεριφέρονται στους άλλους.
  • Νιώθετε διανοητικά και συναισθηματικά εξαντλημένοι κατά τη διάρκεια αλλά και μετά τη συντροφιά μαζί τους. Οι φίλοι υποτίθεται ότι εμπλουτίζουν τη ζωή μας, δεν μας κάνουν να νιώθουμε άδειοι.

Πώς μπορούμε να μειώσουμε το κοινωνικό άγχος και τον φόβο απόρριψης. Πώς μπορώ να αποφύγω το άγχος μην πω ή κάνω λάθος πράγματα, μην γελοιοποιηθώ. Σας αξίζουν αμοιβαίες, ποιοτικές και υγιείς φιλίες. Καθώς απομακρύνετε τοξικούς φίλους από τη ζωή σας, θα βρίσκετε γνήσιους φίλους που σας υποστηρίζουν και σας καταλαβαίνουν.

Διευρύνετε τις γνωριμίες σας βάζοντας τον εαυτό σας σε καταστάσεις όπου θα έχετε ευκαιρίες να αλληλεπιδράσετε με νέους ανθρώπους. Δεν θα είστε διατεθειμένοι να ανεχτείτε τοξικές συμπεριφορές όταν ξέρετε ότι έχετε άλλες επιλογές.

Συνδεθείτε τουλάχιστον με τρεις ανθρώπους την ημέρα. Πείτε ένα γρήγορο «γεια» στα άτομα που συναντάτε γύρω σας. Θα εκπλαγείτε με το πόσο φιλικοί και δεκτικοί μπορούν να είναι οι άλλοι και πόση σιγουριά θα σας κάνουν να νιώσετε αυτές οι μικρές συνδέσεις.

Ακολουθήστε τα ενδιαφέροντά σας. Με υψηλή κινητοποίηση είναι πιο πιθανό να επιτύχετε βαθύτερα επίπεδα σύνδεσης και να δεθείτε με άτομα που μοιράζονται τα ενδιαφέροντά σας.

Τι θέλεις σε μια φιλία; Πώς νιώθεις εσύ και ο φίλος σου; Πώς συμπεριφέρεστε ο ένας στον άλλον; Σκεφτείτε τις αξίες μιας υγιούς φιλίας καθώς δημιουργείτε δεσμούς και μετατρέπετε γνωστούς σε φίλους.

Το κουτσομπολιό είναι μια πρώιμη κόκκινη σημαία. Πόσο αμοιβαίος είναι κάποιος μέσα στην κουβέντα, κάνουν ερωτήσεις για εσένα ή μένουν συχνά στο εγώ, εγώ, εγώ;

Ο φόβος πιθανής απόρριψης από τους άλλους μπορεί να προσπαθήσει να σε πείσει ότι η διακοπή ενός φίλου σημαίνει ότι δεν θα θέλει ποτέ κανείς να γίνει πραγματικός φίλος μαζί σου. Να είστε πρόθυμοι να κάνετε λάθη και να ξέρετε ότι θα ορθοποδήσετε και πάλι από αυτά.

Οι φιλίες χρειάζονται χρόνο για να ανθίσουν. Δεν χρειάζεται να αποφύγετε να πάρετε κάτι από κάποιον που σας φέρεται υπέροχα. Από την άλλη, δεν χρειάζεται να βιαστούμε στο να κρατήσουμε κάποιον στη ζωή μας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *