Για να καταλάβει κανείς τι είναι ο εκφοβισμός (bullying) ας μην ψάξουμε πολύ μακριά.
Συμβαίνει εδώ γύρω, στις γειτονιές μας, μέσα στα σπίτια μας, στα σχολεία μας. Αυτό είναι και το πιο δύσκολο, το να αναγνωριστεί δηλαδή μία από τις καθημερινές μας συνήθειες ως βλαβερή, καθώς αποτελεί μία χωρίς αμφιβολία προβληματική συμπεριφορά που συμβαίνει από κάποιον που έχει εξουσία (γονέα, δάσκαλο, δημοφιλή μαθητή, εργοδότη) προς κάποιον που γίνεται αντιληπτός ως αδύναμος ή υποδεέστερος (παιδί, μαθητή, φίλο, εργαζόμενο). Ο εκφοβισμός ασκείται με επανάληψη γίνεται μέσω λέξεων αλλά και πράξεων επειδή ο θύτης ασκεί ολοένα και περισσότερο έλεγχο απέναντι στο θύμα και με τον τρόπο αυτό νιώθει πιο ισχυρός. Αυτός είναι και ο λόγος που η συμβουλή «Μην τους δίνεις σημασία» δεν έχει κανένα όφελος καθώς δύσκολα σταματάει την συμπεριφορά του θύτη. Αν και γίνεται σκόπιμα, κάποιες φορές ο θύτης δε γνωρίζει ότι αυτό που κάνει δημιουργεί πραγματικό πρόβλημα στο θύμα και γι’ αυτό είναι σημαντικό να ληφθούν μέτρα και να οριοθετηθεί η συμπεριφορά του το συντομότερο δυνατό.
Ο εκφοβισμός στα σχολεία έχει καίρια σημασία. Μπορεί να οδηγήσει σε ιδιαίτερα αρνητικό αντίκτυπο τόσο στα παιδιά που γίνονται θύματα, στους θύτες, στους παρατηρητές του φαινομένου και στο σχολείο συνολικά. Όλοι πρέπει να νιώθουν ασφάλεια, υποστήριξη και σεβασμό στα σχολεία. Το να νιώθεις διαφορετικός ή απομονωμένος από τις κοινωνικές δραστηριότητες των συνομηλίκων σου είναι πραγματικά πολύ σκληρό. Η αίσθηση ότι δεν ανήκεις πουθενά συγκλονίζει τον ανθρώπινο ψυχισμό, την ψυχική υγεία και την ευημερία ακόμα και στα πρώτα χρόνια της ζωής μας. Αυτοί που δέχονται εκφοβισμό περιγράφονται με μια πλειάδα επιθέτων, τα κοσμιότερα των οποίων είναι: φλώρος, παρείσακτος, προβληματικός, χαζός, τόσο στο αρσενικό όσο και στο θηλυκό γένος.
Για το σχολικό πλαίσιο υπάρχουν απλές δραστηριότητες που μπορούν να βοηθήσουν τους μαθητές να αναπτύξουν κατάλληλες δεξιότητες για να αποσβέσουν τον εκφοβισμό που μπορεί να παρατηρήσουν. Η ενεργή στάση των ενηλίκων και η διαρκής υποστήριξη των «θυμάτων» απέναντι στον εκφοβισμό ενεργοποιεί τους μαθητές σε τακτική βάση ακόμα και αν αφιερώνονται πέντε λεπτά μέσα στο εβδομαδιαίο πρόγραμμα. Επιπλέον, επιτρέπει την καλλιέργεια νέων ιδεών μέσα και έξω από το σχολικό πλαίσιο προστατεύοντας τα μέλη της κοινότητας.
Οι σταθερές σχέσεις με φίλους και μέλη της οικογένειας είναι πολύ σημαντικές για τα παιδιά μιας και ενισχύουν τη σωματική και ψυχική τους υγεία, την αυτοπεποίθησή τους και την αίσθηση του ανήκω προσφέροντας σταθερή υποστήριξη και τη διέξοδο των σκιερών σκέψεων και συναισθημάτων. Όσο περισσότερους ρόλους έχουμε στη ζωή μας, τόσο πιο συνδεδεμένοι νιώθουμε και προστατευόμαστε από την απομόνωση και τη μοναξιά.
Δείξτε το παρακάτω βίντεο σε όσα περισσότερα παιδιά και ενήλικες που έχουν την ευθύνη παιδιών. Περιγράφει τρόπους με τους οποίους τα παιδιά μπορούν να φροντίζουν τον εαυτό τους αν νιώθουν φόβο από άλλους.https://au.reachout.com/articles/ways-to-take-care-of-yourself-if-youre-being-bullied?utm_source=WB5_Bullying_2018&utm_campaign=Bully18&utm_medium=Resource