Αφιερωμένο στην γλυκιά μανούλα Κ.
-«Εσύ μόλις γέννησες, γιατί δε νιώθεις χαρούμενη; Γιατί μοιάζεις με γυναίκα που πενθεί;»
Πόσο μεγάλη αντίθεση μπορεί να υπάρξει ανάμεσα στον ερχομό μίας νέας ζωής και στο βύθισμα της μητέρας σε θλίψη βάφοντας με γκρίζο χρώμα τον πρώτο καιρό μετά τον ερχομό του νεογέννητου;
Η επιλόχειος κατάθλιψη ανήκει στις διαταραχές διάθεσης και είναι μία μορφή κατάθλιψης από την οποία περνούν και ταλαιπωρούνται αρκετές γυναίκες. Ωστόσο, το βάρος και το στρες αυτής της κατάστασης πιέζει σημαντικά και τις οικογένειές τους που δεν μπορούν να καταλάβουν εύκολα ότι η επιλόχειος κατάθλιψη δεν οφείλεται στην κούραση της μητέρας, ούτε στην προσαρμογή της στις απαιτήσεις του βρέφους, αλλά είναι ασθένεια από μόνη της. Η διάγνωσή της είναι σημαντική για την ασφαλή διέλευσή της, ενώ η πορεία της διάθεσης επανέρχεται στα φυσιολογικά επίπεδα μετά από κάποιο διάστημα.
Τόσο η επιλόχειος όσο και η τυπική κατάθλιψη έχουν αρκετά κοινά συμπτώματα αλλά και σημαντικές διαφορές. Το κυριότερο χαρακτηριστικό της επιλόχειου κατάθλιψης είναι ότι σχετίζεται με τη γέννηση ενός παιδιού και εντοπίζεται μέσα στον πρώτο χρόνο ζωή της γυναίκας μετά τον τοκετό ενώ πριν στο ιστορικό της υγείας της συνήθως δεν υπήρχε κατάθλιψη. Τα κοινά χαρακτηριστικά που εντοπίζονται τόσο στην επιλόχειο όσο και στην τυπική κατάθλιψη στις γυναίκες περιλαμβάνουν:
- Διαταραχή στον ύπνο και στην πρόσληψη τροφής
- Άγχος
- Ευσυγκινησία, κλάμα και ευερεθιστότητα
- Αίσθηση αβοηθησίας
- Έλλειψη συγκέντρωσης, χαμένο βλέμμα, βυθισμένη σε σκέψεις
- Μειωμένη λίμπιντο
- Απόσυρση από κοινωνικές σχέσεις
Μία γυναίκα που πρόσφατα έχει γεννήσει μπορεί πέρα από τα παραπάνω να εμφανίζει επιπρόσθετα:
- Μεγάλη εξουθένωση
- Προσπάθεια ψυχολογικής προσαρμογής στη μητρότητα χωρίς να το καταφέρνει
- Ορμονικές μεταβολές
- Να βρίσκεται στην περίοδο θηλασμού ή αποθηλασμού
- Να κάνει περίεργες σκέψεις για το μωρό της ή να αμφιβάλλει για το αν είναι καλή μητέρα
- Να κατακλύζεται από ενοχή και απογοήτευση επειδή σκέφτεται συχνά ότι τελείωσε η καλύτερη περίοδος της ζωής της.
Είναι σκληρό για μία μητέρα να παλεύει με την επιλόχειο κατάθλιψη και όταν αυτή η πάλη γίνεται παράλληλα με τη φροντίδα ένας βρέφους που είναι εξαρτημένο από αυτήν ή ακόμα και με την φροντίδα και άλλων παιδιών που την χρειάζονται η κατάσταση για την γυναίκα γίνεται αφόρητη και θυμίζει συνεχώς άνιση μάχη.
Η ψυχική και ιατρική φροντίδα που χρειάζεται για να μπορέσει να διέλθει αυτή τη φάση της ζωής της όσο το δυνατόν ανώδυνα μερικές φορές περιλαμβάνει τη λήψη αντικαταθλιπτικής ή και αγχολυτικής αγωγής που είναι ίδια με αυτή που δίδεται στην τυπική κατάθλιψη. Η καλή συνεργασία ανάμεσα στον ειδικό ψυχικής υγείας, τη γυναίκα και την οικογένειά της βελτιστοποιεί το ψυχικό όφελος και ενδυναμώνει την μητέρα στο ρόλο της. Η ψυχοθεραπεία στη φάση αυτή είναι πολλή σημαντική και στοχεύει στο να φροντίσει τις συγκεκριμένες συναισθηματικές ανάγκες της μητέρας σε σχέση με το βρέφος και τον εαυτό της, την ενθάρρυνση να αναζητήσει υποστήριξη από τους οικείους της ακόμα και αν αυτοί την βλέπουν καλά.
Οι δύσκολες αυτές μέρες θα ξεπεραστούν όσο πιο πολύ ενημέρωση και υποστήριξη λάβει και όσο λιγότερη ντροπή και ενοχή νιώσει γι’ αυτό που της συμβαίνει.
Αν πρόσφατα έφερες στον κόσμο το μωρό σου αλλά νιώθεις θλίψη δε χρειάζεται να συνεχίσεις να υποφέρεις. Βρες έναν επαγγελματία υγείας για να γνωρίσεις την κατάθλιψή σου με έναν άλλο τρόπο, να την αποδεχτείς και έπειτα να επανέλθεις στη ζωή χωρίς γκρι σύννεφα.
Αυτό μπορεί σίγουρα να στο επιβεβαιώσει η Κ. με την παράκληση της οποίας έγραψα τα παραπάνω ώστε ο κόσμος να μάθει και να μην περνάνε άλλες μανούλες τόσο δύσκολα όσο αυτή.
ΑναΠΝΟΗ