Η ανάπτυξη του παιδιού… μία διαρκής πρόκληση

Η ανάπτυξη του παιδιού… μία διαρκής πρόκληση

Οι γονείς ρωτούν: «Πώς θα κάνω το παιδί μου να μην λέει ψέματα;», «Πώς θα κάνω το παιδί μου να μου μιλάει για αυτά που σκέφτεται;», «Πώς θα κάνω το παιδί μου να μην στεναχωριέται;».

Η «θετική γονεϊκότητα» για την ανάπτυξη των παιδιών βασίζεται στην πεποίθηση ότι κάθε καθοδήγηση που προσφέρεται προς το παιδί θα πρέπει να στοχεύει στην ανάπτυξη του αυτοελέγχου του παρά στην άμεση συμπεριφορική αλλαγή.

Χρειάζεται να συνειδητοποιήσουμε πώς η δουλειά του γονέα ή του δασκάλου δεν είναι μόνο το πως θα «κάνει το παιδί αυτό που θα κάνει τον γονέα να νιώθει ότι έχει κάνει καλή δουλειά» αλλά να προχωρήσει πέρα από αυτό και να έχει το θάρρος και την υπομονή να επιτρέψει στο παιδί του να αντιμετωπίσει κάθε κατάσταση, πρόκληση και συναίσθημα. Το παιδί χρειάζεται να περιορίσει το να αποφεύγει τις δυσκολίες του, όσο μικρές ή μεγάλες φαίνονται σε εμάς, και να μάθει να παίρνει τις καλύτερες αποφάσεις για τη ζωή του στο τώρα και για το μέλλον αναπτύσσοντας κοινωνικές και προσωπικές δεξιότητες επιβίωσης απέναντι στην εικόνα που το παιδί έχει για τη ζωή του.

Η ανάπτυξη του παιδιού δεν είναι μία σειρά από προβλήματα που πρέπει να λυθούν αλλά μία σειρά από προκλήσεις που χρειάζονται κίνητρο να εξερευνηθούν!

ΑναΠΝΟΗ

Πετράκη Ελίνα, MSc

Ψυχολόγος – Ψυχοθεραπεύτρια για παιδιά, ενήλικες και οικογένειες

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *