Συναισθήματα: Κεφάλαιο «Χαρά»

Συναισθήματα: Κεφάλαιο «Χαρά»

Αυτό το υπέροχο συναίσθημα, το πάντα επιθυμητό και ευπρόσδεκτο… η χαρά! Είτε προέρχεται από ένα σημαντικό γεγονός στη ζωή μας, όπως η γέννηση ενός παιδιού, είτε από κάτι μικρό που μας τραβάει την προσοχή, όπως το παιχνίδισμα μιας πεταλούδας στον κήπο, φέρνει ηρεμία και γαλήνη στις σκέψεις μας αλλά και αρμονία στο σώμα μας.

Ακόμη και αυτή τη στιγμή που διάβασες «παιχνίδισμα μιας πεταλούδας στον κήπο» ο εγκέφαλος σου έχει δημιουργήσει μία εικόνα που σχετίζεται με χαρά και ελευθερία και έχει τραβήξει το στρες λίγο μακριά.

ΤΙ ΚΕΡΔΙΖΟΥΜΕ ΠΡΟΣΚΑΛΩΝΤΑΣ ΧΑΡΑ ΣΤΗ ΖΩΗ ΜΑΣ;

  • Έναν υγιέστερο τρόπο ζωής
  • Την ενδυνάμωση του ανοσοποιητικού μας συστήματος
  • Την ελάττωση του άγχους, του σωματικού και ψυχολογικού πόνου
  • Την μακροζωία

Κάθε άνθρωπος, σε συναισθηματικό επίπεδο, μπορεί να νιώσει χαρά με ποικίλους τρόπους: να κλάψει από χαρά, να νιώσει μεγάλη ευφορία, πληρότητα, ικανοποίηση και πολλά άλλα.

Όταν νιώθεις χαρά, αυτή «κυλά» κατά μία έννοια σε όλο το σώμα. Στον εγκέφαλο δεν υπάρχει ένα ενοποιημένο κέντρο συναισθημάτων αλλά διαφορετικές συνεργαζόμενες εγκεφαλικές δομές που ενεργοποιούνται, προκαλούν, φιλοξενούν και αποστέλλουν διαφορετικά συναισθήματα.

Σε νευρολογικό επίπεδο, η χαρά βιώνεται μέσω των νευροδιαβιβαστών που μοιάζουν με μικροσκοπικά χημικά μηνύματα που μεταφέρουν σήματα ανάμεσα στους νευρώνες και άλλα σωματικά κύτταρα. Αυτοί οι νευροδιαβιβαστές ευθύνονται για τις διαδικασίες και τις αισθήσεις που νιώθουμε στο σώμα μας από το πώς κυλάει το αίμα μας όταν χαιρόμαστε έως και πιο σύνθετες λειτουργίες όπως το πώς γίνεται η πέψη όταν είμαστε στρεσαρισμένοι.

Οι δύο κυριότεροι νευροδιαβιβαστές που σχετίζονται με το βίωμα της χαράς είναι η ντοπαμίνη και η σεροτονίνη. Οι άνθρωποι που πάσχουν από κλινική κατάθλιψη έχουν σημαντικά χαμηλότερα επίπεδα σεροτονίνης. Όταν κάνουμε απλές δραστηριότητες όπως έναν περίπατο, φροντίζουμε το κατοικίδιό μας, αγκαλιάζουμε κάποιον που αγαπάμε, ακόμα και όταν προσποιηθούμε ότι χαμογελάμε βοηθάμε την έκκριση αυτών των νευροδιαβιβαστών. Όταν συμβαίνει κάτι ή επιτρέπουμε να συμβεί κάτι που το αντιλαμβανόμαστε ως χαροποιό, ο εγκέφαλος λαμβάνει μηνύματα που του δίνουν εντολή να απελευθερώσει αυτά τα χημικά μηνύματα μέσω του κεντρικού νευρικού συστήματος σε ολόκληρο το σώμα. Οι λείοι μύες που βρίσκονται στα τοιχώματα οργάνων όπως το στομάχι, τα σπλάγχνα και η κύστη επηρεάζονται από τη ροή αίματος η οποία με τη σειρά της επηρεάζεται από τους «νευροδιαβιβαστές της χαράς». Για τον λόγο αυτό οι άνθρωποι όταν αγχώνονται συχνά ξεσπούν στην τροφή ή νιώθουν το στομάχι τους κόμπο. Όταν όμως μπορέσουν να νιώσουν χαρούμενοι ακόμα και μέσα στις έννοιες τους, το σώμα τους βοηθά να επεξεργαστούν πιο αποτελεσματικά τα δεδομένα τους και μπορούν να γίνουν πιο δυναμικοί, αποφασιστικοί ή να κάνουν αλλαγές που θα τους φέρουν ακόμα περισσότερη χαρά στη ζωή τους.

ΑναΠΝΟΗ

Ελίνα Πετράκη, MSc Ψυχολόγος – Ψυχοθεραπεύτρια NDI

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *