Συναντώ μαμάδες που νιώθουν άβολα για τις αποφάσεις τους και είναι γεμάτες ανησυχία για το πώς αντιδρούν προς τα παιδιά τους γιατί φοβούνται ότι θα αποτύχουν. Είναι μαμάδες που κατηγορούν πολύ τον εαυτό τους και πνίγονται από ενοχές.
Το πρώτο που χρειάζονται για να πάρουν ανάσα και να αρχίσουν να χτίζουν την αυτοπεποίθησή τους είναι να στηρίξουν τον εαυτό τους και να κατανοήσουν πόσο μη ωφέλιμο είναι για τα παιδιά τους να τους παρέχουν ένα πρότυπο μητέρας που φταίει για τα πάντα ή δεν είναι αρκετή σε τίποτα.
Σαν μαμάδες είναι σημαντικό να βοηθήσουμε το παιδί μας από μικρή ηλικία να είναι ανοιχτό σε νέες εμπειρίες και να αντιλαμβάνεται την όποια αποτυχία ως δοκιμή, ως εξάσκηση και ως καλή ευκαιρία για μάθηση. Με άλλα λόγια, είναι σημαντικό να βοηθήσουμε τον ευαίσθητο, αλλά ισχυρό, αναπτυσσόμενο εγκέφαλό τους να έχει τις συνθήκες για να γεμίσει εύπλαστους νευρώνες μέσα από πειραματισμούς και τόλμη (growth mindset).
Μερικές φράσεις που μπορούν να επιδράσουν θετικά στη σχέση μας με το παιδί αλλά και στις σχέσεις του παιδιού με το δικό του μικρο-περιβάλλον είναι:
Αντί του “Να είσαι καλός σήμερα” —> “Να περάσεις όμορφα σήμερα στο σχολείο με τους φίλους σου και την κυρία σου”.
Αντί του “Θέλω να προσέχεις και να τα μάθεις όλα” —> “Για μένα είναι σημαντικό να απολαμβάνεις το σχολείο και στα διαλλείματα και να σου αρέσει να μαθαίνεις καινούρια πράγματα”.
Αντί του “Να κερδίζεις” –> “Είναι σημαντικό να ξέρεις τους κανόνες στα παιχνίδια που παίζετε και να βοηθάει ο ένας τον άλλο στην ομάδα ή στην παρέα σας”.
Η μητρότητα είναι ένας ρόλος που θα ανακινήσει συθέμελα κάθε γυναίκα, θα φέρει ανακατατάξεις, θα ξυπνήσει πληγές αλλά και πεινασμένα θέλω. Μέσα από την ομορφιά της μητρότητας και της γυναικείας υπόστασης ερχόμαστε σε επαφή με καθημερινά θαύματα… τα παιδιά μας!
ΑναΠΝΟΗ
Πετράκη Ελίνα, MSc
Ψυχολόγος – Ψυχοθεραπεύτρια για παιδιά, ενήλικες και οικογένειες