Η κατάθλιψη στην παιδική ηλικία μοιάζει με μία απέραντη εσωτερική μοναξιά πασπαλισμένη με εσωτερική κριτική. Τα παιδιά εκδηλώνουν μία αντιφατική συνήθως εικόνα σε σχέση με τους ενήλικες που έχουν κατάθλιψη.
Δηλαδή, στα παιδιά η κατάθλιψη συχνά συνυπάρχει με έντονο άγχος κάνοντας τα να δείχνουν υπερκινητικά, ατίθασα, να μην ακολουθούν κανόνες, να δυσκολεύονται πολύ να κάνουν φίλους, να χτυπούν συχνά και να έχουν ξεσπάσματα θυμού.
Επιπλέον, η ύπαρξη κατάθλιψης στην παιδική ηλικία συνδέεται συχνά με αυξημένο κίνδυνο μειωμένης ακαδημαϊκής επίδοσης, υψηλότερο κίνδυνο χρήσης ουσιών και αυτοκτονικότητα τόσο στην εφηβική όσο και στην ενήλικη ζωή των παιδιών που έχουν κατάθλιψη.
Δεν υπάρχει συγκεκριμένο μονοπάτι ή συγκεκριμένα βήματα για όλα τα παιδιά και τους γονείς τους ώστε να διέλθουν τις εσωτερικές προκλήσεις και δυσκολίες.
Η έγκαιρη πλαισιωμένη θεραπευτικά προσέγγιση του παιδιού περιλαμβάνουν την στοχευμένη παρατήρησή του, την αλληλεπίδρασή του με υγιή πρότυπα ενήλικης συμπεριφοράς και την εκμάθηση από την πλευρά των φροντιστών συγκεκριμένων δεξιοτήτων.
Τόσο τα προηγούμενα όσο και μία ακόμα σειρά παρεμβάσεων που βελτιώνουν την επικοινωνία και την κατανόηση αυτού που καλείται να παλέψει το παιδί αποτελούν την αποτελεσματικότερη φροντίδα προς το παιδί και την οικογένειά του.
ΑναΠΝΟΗ
Πετράκη Ελίνα, MSc
Ψυχολόγος – Ψυχοθεραπεύτρια για παιδιά, ενήλικες και οικογένειες