Αυτοφροντίδα: ο κύκλος της αναΠΝΟΗς

Αυτοφροντίδα: ο κύκλος της αναΠΝΟΗς
  1. Η φάση της αναπνοής

Για ένα λεπτό στρέψε την προσοχή σου στην αναπνοή σου και προσπάθησε όσο πιο πολύ μπορείς να γίνει βαθιά και αργή. Με τον τρόπο αυτό θα μπει περισσότερο οξυγόνο στον οργανισμό σου και θα βοηθήσει τον εγκέφαλο και το σώμα σου να χαλαρώσουν. Παράλληλα, θα διαπιστώσεις πως «απομακρύνεσαι» και χαλαρώνεις από την αρχική δυσάρεστη αντίδραση σου. Επιπλέον, ένα τέντωμα όλου του σώματος θα βοηθήσει να αποβάλλουν οι μύες σου την ένταση που τους έχουν «μαγκώσει».

2. Έλεγχος του στρες

Εστίασε στο στρες που βιώνει το σώμα σου. Αν νιώθεις ότι είναι σε υψηλό επίπεδο πάρε ένα λεπτό για να επανέλθεις. Μπορείς να καθίσεις ήσυχα και να εστιάσεις στην αναπνοή σου. Κάθε στρεσογόνος συνθήκη μπορεί να προκαλέσει διαφορετικά επίπεδα έντασης. Όταν αναγνωρίζεις το επίπεδο της συναισθηματικής σου έντασης μπορείς και να επιλέξεις αυτό που χρειάζεσαι για να ηρεμήσεις τις αντιδράσεις σου – και έτσι να μπορέσεις να αντιμετωπίσεις μία κατάσταση πιο ξεκάθαρα.

3. Πραγματικότητα

Αναρωτήσου ποια είναι η αντικειμενική πραγματικότητα για την οποία όλοι θα συμφωνούσαν (π.χ. το σήμα «απαγορεύεται το παρκάρισμα» σημαίνει για όλους να μην αφήνουν στο συγκεκριμένο σημείο το όχημά τους) από το ποια είναι απλά η γνώμη σου (η Δευτέρα είναι η χειρότερη μέρα της εβδομάδας). Όλοι οι άνθρωποι όταν αγχώνονται, ανεξάρτητα από το πόσο έξυπνοι είναι, έχουν μία υποκειμενική αντίδραση στο στρες που προσπαθεί να τους βοηθήσει να επιβιώσουν. Κάνε πίσω ένα βήμα και ξεκαθάρισε ποια είναι η άποψή σου και τι είναι αυτό που πραγματικά συμβαίνει. Αυτό το ξεκαθάρισμα θα σου δώσει μία πολύτιμη πληροφορία.

4. Συναισθήματα

Κατέγραψε τα συναισθήματα που βιώνεις. Αν είναι δυνατόν γράψε τα ώστε κυριολεκτικά να τα βγάλεις έξω από το κεφάλι σου. Όλοι οι άνθρωποι μπορούμε να αντιδράσουμε ήρεμα και ψύχραιμα όταν βιώσουμε στρες. Μερικές φορές μπορεί να χρειαστούμε χρόνο για να βρούμε ποιο συναίσθημα βιώνουμε και τι να κάνουμε γι’ αυτό. Όταν έχεις εντοπίσει το συναίσθημά σου μπορείς να πάρεις αποφάσεις που είναι υπέρ σου και σε οδηγούν πιο κοντά σε αυτό που επιθυμείς στη ζωή σου.

5. Ανάγκες

Τώρα που υποψιάζεσαι ή ακόμα καλύτερα ξέρεις τι συμβαίνει μέσα σου, τι χρειάζεσαι για να έχεις περισσότερη ηρεμία ή συγκέντρωση; Θα μπορούσε να είναι: να μιλήσω, να κοιμηθώ, να γράψω, να περπατήσω, να φάω κάτι αν νιώθω πεινασμένος, να προσευχηθώ, να σχεδιάσω, να χορέψω, να γελάσω, να κλάψω, κλπ. Βοηθάει το να έχεις μία μεγάλη λίστα ώστε να μπορείς να επιλέγεις ανάλογα με το σε ποια στιγμή βρίσκεσαι τη καταλληλότερη λύση για την ανάγκη σου που σε πιέζει. Άνοιξε τη λίστα, δοκίμασε ένα, δύο ή τρία πράγματα, βρες τι είναι αυτό που μειώνει το στρες που βιώνεις και βάλε το περισσότερο στην καθημερινότητά σου!

Όταν ακούμε τα συναισθήματά μας, πιστεύουμε περισσότερο στον εαυτό μας.

Όταν πιστεύουμε περισσότερο στον εαυτό μας, μας εμπιστεύεται η ίδια η ζωή!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *